Nová koalícia plánuje budovať protipovodňové systémy z prostriedkov EÚ

23.06.2010 Celý región

Bratislava 23. júna (TASR) - Formujúca sa nová vládna koalícia zložená zo štyroch stredopravých politických subjektov SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd obnoví rezort životného prostredia a zastaví výstavbu ropovodu cez ...
Vyplýva to z programových téz týkajúcich sa ministerstva životného prostredia, na ktorých sa jej lídri dohodli počas utorňajšieho (22.6. ) rokovania. Vláda Ivety Radičovej rovnako podľa uvedeného dokumentu podporí zonáciu chránených území, teda aj Tatier, ktorá umožní rozvoj turizmu, ale neohrozí chránené biotopy a prehodnotí rozsah chránených území podľa možností spoločnosti a ekonomickej situácie krajiny.

Formujúci sa kabinet chce dať podľa daných téz samosprávam právomoc rozhodovať o ťažbe, spolurozhodovať o skládkach a zásadne zvýšiť účinnosť boja proti čiernym skládkam, ako aj čiernym stavbám na území krajiny.

Ďalšou zmenou v rámci rezortu životného prostredia majú byť podľa zverejneného materiálu protipovodňové opatrenia, ktoré umožnia udržať vodu v prírode a znížiť tak následky povodní. V rámci daných opatrení plánuje štvorkoalícia vybudovať protipovodňové systémy, na ktoré použije prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ). Ako je ďalej uvedené v dokumente, nastupujúca vláda chce zabezpečiť trvalú údržbu malých vodných tokov na územiach ohrozených povodňami a objasní tiež ich správcovstvo.

V rámci rezortu obrany nie sú formulované zásadné zmeny. Predstavitelia pravicových formácií chcú pokračovať v transformácii Ozbrojených síl SR na mobilné sily, schopné zabezpečiť obranu krajiny, ako aj plnohodnotne sa zúčastňovať misií NATO a EÚ v zahraničí. Slovensko bude podľa daných dokumentov podporovať rozširovanie Severoatlantickej aliancie o nové krajiny, ktoré splnia prístupové kritériá.
 

Vyberte región